3D-tulostus arkkitehtisuunnittelussa

Nyt on aihetta hieman valmennuskurssin ulkopuolelta, mutta meillä oli töissä 3D-tulostusilta missä kerrottiin muutamasta erilaisesta tulostustavasta. Vaikka tätä tekniikkaa ei pääsykokeissa (harminpaikka) voidakaan käyttää, niin halusin kirjoittaa tästä jotain pääkohtia, sillä aihe oli mielestäni mielenkiintoinen.
Tässä yllä näkyy tulevan Kalasataman pienoismalli tulostettuna. Arkkitehtisuunnittelussa tämä 3D-tulostus on varmaankin enemmän isompien arkkitehtitoimistojen juttu, sillä tulostimen hankinta on arvokasta. Itse luulin, että näitä pienoismalleja tehdään muovista, mutta näiden tulosteiden materiaali olikin kipsi.
Pienoismallien tekeminenhän on arkkitehtitoimistoille vanha tuttu tapa suunnittelun apuna ja tietenkin omien suunnitelmien myymisessä ja kilpailutilanteissa. Sähköisten 3D-mallien tekeminen on täyttä arkipäivää nykypäivän arkkitehtisuunnittelussa. Sähköinen 3D-malli on tietenkin erinomainen apuväline esitellä asiakkaalle suunnitelmia, mutta ei se korvaa näitä vanhoja hyviksi todettuja käsin kosketeltavia pienoismalleja, kun saadaan tuntoaistitkin mukaan päätöksen tekoon. Monesti isompien kokonaisuuksien hahmottaminen on helpompaa tällaisella pöydällä seisovalla mallilla, kuin tietokoneen näytöltä.

Eduskuntatalon pienoismalli
Eduskuntatalon 3D-tuloste

Vielä niin kehittynyttynyt (ainakaan tämä tulostin mihin itse tutustuin) ei ollut, sillä suunnittelussa käytettävän tietomallin lisäksi täytyy tehdä vielä toinen sähköinen malli tulostusta varten. Virallisissa suunnitelmissa on ns. liikaa informaatiota tulostimelle ja tästä syystä joudutaan tekemään pelkistetympi suunnitelma esimerkiksi SolidWorks- ohjelmalla. Tulostimella ei voi tulostella kokonaisia kaupunkeja, vaan esimerkiksi Kalasataman malli on tulostettu monesta eri osasta ja liimattu lopuksi yhteen. Etuna tässä tulostamisessa on mallin siisteys ja nopeuden myötä hinta, verrattuna käsin rakennettuihin pienoismalleihin.
Meille esiteltiin myös 3D-tulostin millä sai tulostettua muovisia kappaleita. Tästä ei rakennusten pienoismalleissa kauheasti ole apua, mutta tuotesuunnittelussa kyllä. Jälleen saa nopeasti pieniä malleja joita hypistellä käsissä. Samaan tyyliin kuin aikaisemmassa, tehdään tulostimelle sopiva malli 3D-suunnitteluohjelmalla ja laitetaan kone tulostamaan. Tällä tulostimella sai tulostettua maksimissaan 297x210x210 mm kappaleita. Jos sinulla on jokin huipputuoteidea takataskussa ja innostuit muovisten mallien tulostamisesta, niin tästä saat tilattua valmiita malleja omasta suunnitelmasta, oli suunnitelmasi sitten kaluste, kenkä tai vaikka jokin koneen osa.
3D tulostin
3D-tulostin millä tulostetaan muovisia pienoismalleja

Pääsemme ensi kerralla myös valmennuskurssilla askartelemaan. Jos ei nyt ihan Kalasatamaa askarrella niin ainakin loihditaan paperista jotain. Odotan innolla. Olemme käyneet nyt piirustustekniikat läpi. Siihen on kuulunut lyijykynä-, puuväri-, tussi-, akvarellimaalaus- ja akryylimaalaukstekniikka. Aika on mennyt hirvittävän nopeasti eikä ennakotehtävään ole enää kuin 5kk! Hui kamalaa miten nopeasti aika rientää.
Pakko vielä fiilistellä vähän tätä syksyä. Ulkona on ollut nimittäin aivan ihanat värit ja meidän sisäpihan kolmekymmentä vaahteraa on ollut kauneimmillaan viimeviikkoina.
Keltainen syksy
Vaahterat

Ehkä aavistuksen innostuin näiden vaahteroiden kuvaamisessa..

parveke
Syksy

Ehkä tämä keltainen loisto jo riittää. 🙂

-Johanna

Suositellut julkaisut

Ei vielä yhtään kommenttia!


Lisää kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *