Skip to content

Arkkitehtuuri

Haluatko arkkitehdiksi?

Koulutus ja opiskelu

Arkkitehti on rakennetun ympäristön suunnittelija. Arkkitehdit suunnittelevat rakennustaidetta, jossa rakennuksia ja kokonaisuuksia pohditaan esteettisestä näkökulmasta. Arkkitehdin työnkuva ulottuu huonekalujen ja tilojen suunnittelusta talojen suunnitteluun ja aina yhdyskunta- ja kaupunkisuunnitteluun saakka. Arkkitehdit voivat työskennellä yksityisissä toimistoissa, kunnilla tai valtiolla.

Ammatissa vaaditaan luovaa suunnittelua, ongelmanratkaisukykyä ja tilallista hahmotuskykyä. Arkkitehdiltä vaaditaan taitoa ilmaista näkemyksiään niin piirtäen, kirjoittaen kuin suullisestikin. Lisäksi ammatissa tärkeää on järjestelmällisyys ja yhteistyötaidot.

Haluatko tietää lisää arkkitehtuurista? Lue arkkitehtiopiskelija Aberin tarina Tehon blogista.

Hakeminen ja ennakkotehtävät

Arkkitehdiksi voit hakea seuraavan kerran kevään 2020 yhteishaussa. Hakemus jätetään Opintopolun kautta.

Arkkitehtuurin ennakkotehtävät julkaistaan dia.fi-sivustolla helmikuun alussa.

Pääsykokeet

Arkkitehtuurin ennakkotehtävät hyväksytysti suorittaneet jatkavat kaksipäiväisiin piirustus- ja suunnittelukokeisiin. Kolmantena pääsykoepäivänä arkkitehtimatematiikan kokeessa osaamisensa täytyy todistaa niiden hakijoiden, joiden yo-arvosanat eivät täytä kynnysehtoa (pitkän matematiikan C tai lyhyen matematiikan E).

Lue lisää arkkitehdiksi hakemisesta dia.fi-sivustolta.

Miten valmistautua

Arkkitehtuurin pääsykokeisiin kannattaa ryhtyä valmistautumaan hyvissä ajoin. Seuraa mitä arkkitehtuurin kentällä tapahtuu: tutustu kiinnostaviin alan julkaisuihin ja inspiroiviin tekijöihin. Hio piirustus- ja maalaustaidot kuntoon ja harjoittele erityisesti ideointia, jotta erotut pääsykokeissa suunnittelutaidoillasi!

Harjoittele myös työskentelemään rajatussa ajassa, ajankäytön hallinta on pääsykokeissa tärkeää. Muista säilyttää harjoittelussa myös hyvä meininki, sillä usein rentous pääsykokeissa takaa paremman tuloksen! Tutustu vanhoihin arkkitehtuurin pääsykoetehtäviin, jotta saat käsityksen, mitä pääsykokeissa vaaditaan. Vanhoja pääsykoetöitä on nähtävillä arkkitehtuurin valintakoenäyttelyissä.

Valmennuskurssille?

Haluatko varmistaa opiskelupaikkasi ensi vuodelle? Kaipaatko vertaistukea harjoitteluun ja henkilökohtaista ohjausta ammattitaitoisilta opettajilta?
Voit maksimoida mahdollisuutesi opiskelupaikan nappaamiseen Teho-Opiston valmennuskurssilla.

Teho-Opisto on Suomessa ainoa taidealoihin keskittynyt valmennuskurssien järjestäjä. Opetustyötä tehdään laatu ja sydän edellä, joten tsemppi on aitoa ja liukuhihnaopetusta et tule näkemään. Kursseillamme opit kaikki pääsykoemenestyksen kannalta tärkeimmät taidot tekniikoista ideointiin ja ajankäyttöön. Ryhmissämme opiskelee yhdessä eri alojen hakijoita, sillä samat hyvän pääsykoetyön kriteerit toistuvat eri hakukohteiden pääsykokeissa. Tutustu lähi- ja etäkursseihimme ja ilmoittaudu mukaan!

Yliopistot

Aalto-yliopisto

Arkkitehtuuri
Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu, Helsinki

Hakijat/hyväksytyt: 619/37
(v. 2017)

Tampereen teknillinen yliopisto

Arkkitehtuuri
Tampere

Hakijat/hyväksytyt: 318/46
(v. 2015)

Oulun yliopisto

Arkkitehtuuri
Oulu

Hakijat/hyväksytyt: 388/44
(v. 2017)

Valmennuskurssit

Teho-Opisto on ainoa luovien alojen valmennuskursseihin erikoistunut valmennusyritys Suomessa. Tarjoamme laajan valikoiman valmennuskursseja taidealojen, muotoilun ja arkkitehtuurin pääsykokeisiin, sekä hakuun opiskelemaan ulkomaisiin luovien alojen yliopistoihin.

Selaa kursseja ja valitse itsellesi sopiva:

Midi – alkaa 13.1.2019
Kevätlukukauden laaja ja kattava valmennuskurssi taidealoille
Tekniikka – alkaa 13.1.2020
Lukukauden laajuinen kurssi teknisten taitojen hiomiseen valintakoetasolle
Maxi – alkaa 13.1.2020
Suomen laajin koko lukuvuoden valmennuskurssi taiteen aloille
Intensiivi – alkaa 15.5.2020
Intensiivinen 6 päivän mittainen valmennuskurssi luoville aloille
Teho – alkaa 30.3.2020
Kuuden viikon tehokas valmennuskurssi taiteen alojen pääsykokeisiin
Simulaatio – alkaa 16.5., 19.5. ja 26.5.2020
Koe oikea valintakoetilanne ja harjoittele sitä varten
Ennakko – alkaa 5.2. ja 7.3.2020
Intensiivinen tehotreeni ennen ennakkotehtävien palautusta

Arkkitehti on ajankäytön mestari

Oulun Yliopistossa arkkitehdiksi opiskeleva Matti Rajamaa katseli arkkitehtien työtä ensin insinöörin silmin ja innostui itsekin opiskelemaan alaa.

”Minulla oli taskussa jo insinöörin paperit, kun kiinnostuin arkkitehtuurista. Työskentelin inssiksi valmistuttuani arkkitehti- ja insinööritoimistossa, joten näin arkkitehtien työtä läheltä, ja minulle muodostui vahva käsitys siitä, mitä ala pitää sisällään. Erityisesti siinä kiinnostaa suunnittelijan osa, se, että pääsee näkemään työnsä jäljen konkreettisena tuotoksena.

Arkkitehtuurin opiskelu on haastavaa ja projektit vievät paljon aikaa. Aiheet ovat kuitenkin niin kiinnostavia ja konkreettinen tekeminen niin mielekästä, ettei tämä kovin raskaalta tunnu. Oman ajankäytön hallinta on erityisen tärkeää, sillä projekteja on käynnissä samaan aikaan useampi, ja niiden valmistuminen on pitkälti itsestä kiinni. Työelämässä meno on samanlaista, joten on tärkeää, että aikataulun hallintaa oppii jo koulussa. 

Matti Rajamaa, arkkitehti yo, Oulun yliopisto

Pääsin sisään kouluun ensiyrittämällä, ja Tehon valmennuskurssista oli paljon hyötyä. Kurssilta sain hyvän käsityksen siitä, mitä pääsykokeet pitävät sisällään ja millaista opiskelu tulee olemaan.

Valmennuskurssilla käytiin myös kattavasti läpi se, mitä pääsykokeissa kannattaa tehdä saadakseen hyvät pisteet ja mitä ei. Oli myös kiva saada tietämystä arkkitehtuurista ja muista taidealoista ennen koulun aloittamista.”

Vielä en tiedä, minkä arkkitehtuurin osa-alueen parissa haluaisin työskennellä valmistuttuani. Ainakin kaupunkisuunnittelu ja korjausrakentaminen kiinnostavat. Pidän siitä, että arkkitehdin työssä yhdistyy sekä taiteellinen että tekninen osaaminen.

Kurssit ovat projektimuotoisia ja kestävät yleensä yhden lukukauden. Projekteihin on sisällytetty myös teoriaa, joten ne ovat aina aika laajoja kokonaisuuksia. Opiskeltavia aihealueita ovat muun muassa yhdyskunta- ja kaupunkisuunnittelu, arkkitehtuurin historia, nykyarkkitehtuuri sekä korjausrakentaminen.

Oulun Yliopisto on pieni ja kompakti koulu. Täällä opiskelijoiden kesken vallitsee hyvä henki ja teemme paljon yhteistyötä toistemme kanssa. Arkkitehtuurin opinnot poikkeavat melko paljon muiden alojen opiskelusta. Sitä ei voi opiskella pelkästään kirjoista lukemalla, joten teemme todella paljon ihan konkreettista työtä.”

Soita ja kysy lisää siniltä

Voit myös tekstata tai lähettää WhatsApp-viestin.

Kolme poimittua syytä tulla teholle

Teholta Aaltoon

Vuonna 2017 Aallon arkkitehtuurin linjalle sisäänpäässeista 41% oli Teholaisia

Palkitut työt

46,2% Arkkitehtuurin parhaista töistä eli valintakoenäyttelystä Teholaisilta (2015).

Rento ilmapiiri

Tehon opettajat ovat oman alansa ammattilaisia, jotka takaavat yksillöllisen opetuksen kannustavassa ilmapiirissä.