Arkkitehti vs. rakennusarkkitehti

Yhteishaku on meneillään ja tiedän, että siellä vielä osa tuskailee arkkitehdin ja rakennusarkkitehdin koulutusten valinnan väliltä.
Halusin kirjoittaa niin selkokieliset eroavaisuudet, että lukion penkiltäkin ponnistava, voisi alasta tietämättömänä ymmärtää eroavaisuudet. Etsin netistä faktatietoa aiheesta ja sain pääni pyörälle, koska molemmista sanotaan lähes samat tarinat. Tavallaan samalla tavallahan molemmat suunnittelevat ja ideoivat ja luovat uutta. En alkanut tekemään aiheesta sen suurempaa tutkimustyötä, joten nämä tiedot pohjautuvat enemmänkin minun omiin mielipiteisiin ja kokemuksiin.
Kerrottakoon ensi alkuun, että nämä ovat kaksi aivan eri koulutusta. Rakennusarkkitehdin koulutus tuli pitkän tauon jälkeen vuonna 2014 takaisin ja heitä koulutetaan Ammattikorkeakouluista. Arkkitehdiksi opiskellaan yliopistossa. Arkkitehdiksi voidaan kutsua jonkin asian suunnittelijaa, ideoijaa tai luojaa joten siksipä rakennusarkkitehti kulkee monesti arkkitehdin nimellä. Suomen arkkitehtiliittoon, SAFA:an kuuluvat voivat käyttää titteliä arkkitehti SAFA.  SAFAn jäseneksi pääsevät pääsääntöisesti vain ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneet arkkitehdit. Tuosta SAFA-tittelistä siis voi joissain tapauksissa erottaa, että puhutaan arkkitehdistä eikä rakennusarkkitehdistä. Mutta pidä mielessä, että kaikki arkkitehdit eivät liity tuohon liittoon ja hae tuota titteliä itselleen.
Mitä eroa on arkkitehdin ja rakennusarkkitehdin koulutuksilla?
Arkkitehdin opinnoissa voit opiskella joko rakennusarkkitehtuuria tai maisema-arkkitehtuuria. Arkkitehdin koulutus kestää 5 vuotta ja rakennusarkkitehdin koulutus 4 vuotta. Arkkitehti on rakennusarkkitehtiin verrattuna perusteellisempi tutkinto, missä luovia ratkaisuja sekä estetiikkaa ja funktionaalisuutta käsitellään monipuolisesti kokonaisuutena. Näin kertoi wikipedia, mutta kiteyttäisin tämän sanaan taiteilija.
Rakennusarkkitehtien koulutuksessa painostus on teknisten ratkaisujen osaajana. Koulutuksen olennaiseen osaan eivät kuulu taideaineet, visuaalisuus eikä estetiikka. Tämä myös wikipediasta ja kiteyttäisin sen sanoihin kustannustehokasta suunnittelua.
Mitä eroa työelämässä?
Kaikki tietää että arkkitehdit suunnittelevat rakennettua ympäristöä. Kaikenlaista rakennussuunnittelua, kaupunkisuunnittelua, vaikkapa ovenkahvoja, monumentteja ym., lista on loputon. Entä rakennusarkkitehti? Suppeamman opetussisältönsä vuoksi rakennusarkkitehdin opinnot ei anna samoja ammattipätevyyksiä kuin arkkitehdin koulutus. Rakennusarkkitehdit toimivat samankaltaisissa työtehtävissä kuin arkkitehdit, mutta erityisesti suurten rakennuskohteiden pääsuunnittelijalta vaaditaan arkkitehdin ammattipätevyys.
Vaikka näillä kahdella ammattinimikkeellä on hyvin vähän eroa, ovat ne kuitenkin kaksi aivan eri maailmaa. Arkkitehdin opinnoissa/töissä viedään suunnittelu astetta pidemmälle. Voisin taas kiteyttää tämän kaiken oman mielipiteeni perusteella kärjistetysti yhteen lauseeseen. Rakennusarkkitehti on suunnittelija ja arkkitehti taiteilija.
Itse haluaisin oppia visuaalisuutta, estetiikkaa ja haluaisin päästä välissä hulluttelemaan ideoilla. Haaveeni olisi myös päästä suunnittelemaan joskus isoja julkisia kohteita joten siksi haaveeni on nimenomaan arkkitehti.
Tästä tuli nyt kaikkea muuta kuin selkokielinen teksti, mutta toivottavasti tästä oli jotain apuja asiaa pohtiville. Arkkitehdiksi.fi sivustolla on hyvin kaiken kattavaa tietoa molemmista koulutuksista ja työelämästä.
Tsemppiä kaikille hakijoille.

Suositellut julkaisut

6 Comments

 1. Itse rakennusarkkitehdiksi opiskelevana kommentoisin muutamaa asiaa.
  Arkkitehti on taiteilija. Insinööri on insinööri. Koska nämä kaksi eivät puhu samaa kieltä, meistä rakennusarkktiehdeistä tehdään käytännön osaajia arkkitehdin ja insinöörin väliin. Myös korjausrakentamisen arkkitehtisuunnittelu on rakennusarkkitehtien hommaa, koska arkkitehti ei sellaista tee jos on luovempaakin suunnittelutyötä tarjolla. Meillä rakennusarkkitehdeillä on hyvät taidot rakenteista, mutta osaamista ja ymmärrystä löytyy myös taiteellisuudesta. Pääsuunnittelijaksi pääsee myös rakennusarkkitehti tietyn työkokemuskertymän jälkeen. Suurimpien hankkeiden, kuten Oopperatalon, pääsuunnittelija on kuitenkin aina arkkitehti.

 2. Itse taas arkkitehdiksi valmistuvana voin sanoa, että arkkitehti ei ole mikään todellisuutta ymmärtämätön taiteilija, kuten niin monet antavat ymmärtää ja vahvistavat näitä stereotypioita. Kyllä, arkkitehdin koulutukseen kuuluu myös visuaalisuuden tajun opetus, mutta ennemmin näkisin arkkitehdin parhaimmillaan ajattelemassa sitä rakennuksen ihmislähtöisyyttä ja tähän kiteytyy myös ihmisen tilakokemus. Arkkitehti suunnittelee ja oppii hahmottamaan laajoja tilakokonaisuuksia ja suunnittelee näistä toimivia rakennuksia, jotka palvelevat käyttäjäänsä. Työelämässä oleva arkkitehti ei ole mikään suuri taiteilija joka ei ymmärrä insinöörejä ja jota insinöörit eivät ymmärrä, vaan se henkilö joka pitää projektin kokonaisuuden langat käsissään ja tekee _yhdessä_ muiden (insinööri)suunnittelijoiden kanssa parhaat ratkaisut kokonaisuuden kannalta. Ja tuohon korjausrakentamisen suunnitteluun suuntautuu kyllä useita arkkitehteja ja yli puolet nykyisestä rakentamisesta on korjausrakentamista..
  Se on huono arkkitehti joka ei pysty yhteistyöhön muiden tahojen kanssa. Mikään rakennus ei rakennu ilman yhteistyötä. On kuitenkin tärkeää muistaa, kaiken tämän kustannustehokkuuden ja grynderien lyhytkatseisen voitontavoittelun ja muun ympärillä arkkitehti on monesti ainut, joka haluaa ajatella rakennuksen loppukäyttäjää. Toisaalta toiset meistäkin ovat enemmän visionäärejä kuin toiset ja suuria visioitakin todella tarvitaan, jotta voidaan luoda jotain uutta ja nähdään arvoa esimerkiksi viihtyisyydellä tai vanhan rakennuksen/kaupunkirakenteen kunnioittamisella.

 3. Arkkitehdit ovat niitä, jotka suunnittelevat epäkäytännöllisiä home-rakennuksia. Yleensä heillä hölskyy ylimielisyyden pissa päässä. Oltuani koko ikäni niin arkkitehtien, kuin rakennusarkkitehtien, ympäröimänä: rakennusarkkitehdit ovat aivan yhtä ”taiteellisia” ja ”esteettisiä” kuin arkkitehditkin. Arkkitehdit vain ovat luonteeltaan itsekkäämpiä, sikamaisempia ja narsistisempia ja selittelevät käyttäytymistään – ja epätoimivia ja homehtuvia rakennelmiaan – ”taiteellisuudellaan” ja ”näkemyksellään”. Ihan kuin pikkulapset, jotka eivät vain osaa tehdä jotain kunnolla, ja ottaa toisia huomioon.
  Rakennuksethan suunnitellaan ennen kaikkea ihmisten käytettäväksi ja asuttavaksi.

 4. Kannattaa toki tähän lisätä, että arkkitehtiosastolla oppii myös kaavoitusta ja kaupunkisuunnittelua.

 5. Mielestäni nuo erot taiteellisen ja teknisen osaamisen osalta on vähän keksimällä keksitty, jotta saadaan juurikin noihin Wikipediateksteihin ja koulutuskuvauksiin jotain eroavaisuuksia. Toki ne pitävät osittain paikkansakin. Oikeasti asiat eivät kuitenkaan ole lähellekään noin kärjistettyjä kuin tekstissä annetaan ymmärtää. Henkilökohtaisten kiinnostusten kohteiden (ja tulevan työnkuvan) mukaan nuo erot tulee.
  Taiteellisuuden opettamiseen kuitenkin panostetaan huomattavasti enemmän yliopistolla. Ammattikorkeassa sen painottaminen on enemmän omaehtoista. Visuaalisuus taas tarkoittaa mielestäni hieman eri asiaa, ja sitä vaaditaan ehdottomasti molemmilta. Joka tapauksessa väitän kuitenkin, ettei oikeastaan kukaan pysty työskentelemään arkkitehtinä niin, että hallitsee vain taiteellisen tai teknisen puolen. Tästä päästään myös kehnolla aasin sillalla siihen, että nuo uudis- ja saneerauskohteet kuuluvat yhtälailla molempien työnkuvaan.
  Tuo kaavoitus ja yhdyskuntasuunnittelu, jotka edellisessä kommentissa mainitaan, pitävät osittain paikkansa. Toisissa opinahjoissa näihin panostetaan enemmän kuin toisissa, ja joissakin ammattikorkeissa näitä ei välttämättä kuulu opetukseen ollenkaan. Kannattaa tutustua eri koulujen sivuilta niiden opetussuunnitelmiin.

 6. Jos hengität arkkitehtuuria ja taidetta, haluat SAFA:n jäseneksi sekä mahdollisesti nimesi isoihin julkisiin projekteihin, hae yliopistoon. Jos haluat rakennusalalle laskemaan lujuuksia sekä miettimään teknisiä ratkaisuja, hae rakennusinsinööriksi, älä rakennusarkkitehdiksi.
  Rakennusarkkitehti on työelämässä yleensä ihan samoissa hommissa kuin perus arkkitehti, eikä ole pätevä hoitamaan teknisiä insinöörin hommia tai vastaamaan rakentamisen matemaattisesta osuudesta. Rakennusarkkitehti voi kuitenkin ymmärtääkseni suuntautua luovan rakennussuunnittelun lisäksi vaikkapa kaavoitukseen tai johonkin teknisempään perustyöhön, jos itse haluaa.
  Rakennusarkkitehtuurin opinnot sisältävät pääasiassa suunnitteluohjelmilla työskentelyä eli rakennusten suunnittelua. Luovuus, hyvä visio ja suunnittelutyökalujen hallinta ovat asioita, joilla loistaa, jos haluaa. Kaikille on pakollisena tekniset ja matemaattiset kurssit, joskaan moni ei näitä kyllä työelämässä tarvitse. Koulutus sisältää myös puhdasta taideoppia ja visuaalisuus on iso osa alue koko opintoja.
  AMK-koulutuksen tarkoitus on alunperin varmastikin tuottaa osaajia, jotka tekisivät vaan tehokkaita uusia ratkaisuja, hoitaisivat uudisrakentamisen ja nämä vähemmän luovat ja enemmänkin pakolliset suunnittelun osa-alueet, mutta itse koulutus oikeasti pätevöittää tekemään paljon enemmän. Noita hommia päätyy tekemään niin arkkitehdit kuin rakennusarkkitehdit. Niitä hienompia, luovempia hommia päätyy tekemään molemmista opinnoista ne, jotka sitä alunperinkin haluavat tehdä. Kaikista luovimpia ja vastuullisimpia hommia varten suosittelen kuitenkin yliopistoa.
  Rakennusarkkitehtinä et pääse tällaisista vastaamaan, vaikka niitä pääsisit yhtälailla suunnittelemaankin.


Lisää kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *