Skip to content

Kuvataide­kasvatus

Haluatko kuvataide­kasvattajaksi?

Koulutus ja opiskelu

Taidekasvattaja yhdistää taidepedagogiikan ja taiteellisen ajattelun. Kuvataidekasvattajat voivat työllistyä laajasti taiteen kentällä. He voivat työskennellä kuvataideopettajina kouluissa tai esimerkiksi asiantuntijoina museoissa ja viestintäaloilla sekä opettajina taiteen perusopetuksessa.

Opintoihin kuuluu kattavien taideopintojen lisäksi pedagogiset opinnot. Kuvataidekasvattajan ammatti edellyttää luovuutta, sosiaalisia taitoja, itsenäistä työotetta ja kiinnostusta sekä taiteen tekemiseen että teoriaan.

Hakeminen ja ennakkotehtävät

Kuvataidekasvatuksen seuraava hakuaika on kevään 2019 yhteishaussa 20.3. – 3.4.2019. Hakemus jätetään Opintopolun kautta.

Ennakkotehtävät julkistaan oppilaitosten omilla sivuilla:

Aalto-yliopisto: Ennakkotehtävät julkaistaan helmikuun lopussa täällä.
Lapin yliopisto: Ennakkotehtävät julkaistaan jo tammikuun alussa 2019.

Pääsykokeet

Kuvataidekasvatuksen pääsykokeisiin hakijat kutsutaan ennakkotehtävien perusteella.

Aalto-yliopisto: Kolmipäiväiset pääsykokeet järjestetään touko-kesäkuun vaihteessa.
Lapin yliopisto: Kolmipäiväiset pääsykokeet järjestetään kesäkuun alkupuolella.

Miten valmistautua

Kuvataidekasvatuksen pääsykokeisiin kannattaa ryhtyä valmistautumaan hyvissä ajoin. Seuraa mitä kuvataidekasvatuksen kentällä tapahtuu: tutustu kiinnostaviin alan julkaisuihin ja inspiroiviin tekijöihin. Hio piirustus- ja maalaustaidot kuntoon ja harjoittele erityisesti ideointia, jotta erotut pääsykokeissa suunnittelutaidoillasi!

Harjoittele myös työskentelemään rajatussa ajassa, ajankäytön hallinta on pääsykokeissa tärkeää. Muista säilyttää harjoittelussa myös hyvä meininki, sillä usein rentous pääsykokeissa takaa paremman tuloksen! Tutustu vanhoihin taidekasvatuksen pääsykoetehtäviin, jotta saat käsityksen, mitä pääsykokeissa vaaditaan.

Valmennuskurssille?

Haluatko varmistaa opiskelupaikkasi ensi vuodelle? Kaipaatko vertaistukea harjoitteluun ja henkilökohtaista ohjausta ammattitaitoisilta opettajilta?
Voit maksimoida mahdollisuutesi opiskelupaikan nappaamiseen Teho-Opiston valmennuskurssilla.

Teho-Opisto on Suomessa ainoa taidealoihin keskittynyt valmennuskurssien järjestäjä. Opetustyötä tehdään laatu ja sydän edellä, joten tsemppi on aitoa ja liukuhihnaopetusta et tule näkemään. Kursseillamme opit kaikki pääsykoemenestyksen kannalta tärkeimmät taidot tekniikoista ideointiin ja ajankäyttöön. Ryhmissämme opiskelee yhdessä eri alojen hakijoita, sillä samat hyvän pääsykoetyön kriteerit toistuvat eri hakukohteiden pääsykokeissa. Tutustu lähi- ja etäkursseihimme ja ilmoittaudu mukaan!

Yliopistot

Aalto-yliopisto

Kuvataidekasvatus
Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu, Helsinki

Hakijat/hyväksytyt: 269/16
(v. 2017)

Lapin yliopisto

Kuvataidekasvatus
Taiteiden tiedekunta, Rovaniemi

Hakijat/hyväksytyt: 229/20
(v. 2015)

Valmennuskurssit

Teho-Opisto on ainoa luovien alojen valmennuskursseihin erikoistunut valmennusyritys Suomessa. Tarjoamme laajan valikoiman valmennuskursseja taidealojen, muotoilun ja arkkitehtuurin pääsykokeisiin, sekä hakuun opiskelemaan ulkomaisiin luovien alojen yliopistoihin.

Selaa kursseja ja valitse itsellesi sopiva:

Midi – alkaa 13.1.2019
Kevätlukukauden laaja ja kattava valmennuskurssi taidealoille
Tekniikka – alkaa 13.1.2020
Lukukauden laajuinen kurssi teknisten taitojen hiomiseen valintakoetasolle
Maxi – alkaa 13.1.2020
Suomen laajin koko lukuvuoden valmennuskurssi taiteen aloille
Intensiivi – alkaa 15.5.2020
Intensiivinen 6 päivän mittainen valmennuskurssi luoville aloille
Teho – alkaa 30.3.2020
Kuuden viikon tehokas valmennuskurssi taiteen alojen pääsykokeisiin
Simulaatio – alkaa 16.5., 19.5. ja 26.5.2020
Koe oikea valintakoetilanne ja harjoittele sitä varten
Ennakko – alkaa 5.2. ja 7.3.2020
Intensiivinen tehotreeni ennen ennakkotehtävien palautusta

Kuvataide­kasvatuksesta varma ammatti

Aalto-yliopistossa kuvataidekasvatusta opiskeleva Heini Lindvall haaveili taidekoulun opettajan ammattista.

”Taideala on kiinnostanut minua pienestä pitäen, mutta ammatikseni olen kyllä harkinnut muitakin aloja. Jotenkin tuntui, että kuvataiteilijaksi ryhtyminen olisi liian epävarmaa. Taidekasvatus antaa mahdollisuuden työskennellä taiteen parissa, mutta silti kuitenkin varmassa ammatissa.

Eka vuosi Aallossa oli todella hauska, eikä ollut ollenkaan sellainen olo, että tässä nyt opiskellaan rankasti. Pikemminkin tuntuu siltä, kuin saisi mukavasta harrastuksesta opintopisteitä.

Tähän asti käymistäni kursseista noin puolet on teoria- ja puolet käytäntöpainotteisia. Luentokursseilla käydään läpi kasvatustiedettä ja taidehistoriaa, ja tekniikoita ja taiteen tekemistä opiskellaan muun muassa valokuvauksen, kuvanveiston ja piirtämisen kursseilla. Pedagogisia opintoja on mielestäni sopivassa suhteessa muuhun opetukseen nähden.

Taidekasvattaja

Opiskelun parhaita puolia on se, että opiskelukaverit ovat niin kivoja. Kun opiskellaan näin sosiaalista alaa, on porukkakin väistämättä tosi mahtava.

Pääsin sisään kouluun toisella yrittämällä. Luulen, että suurin merkitys oli sillä, että tokalla kerralla osasin ottaa rennosti ja olla stressaamatta. Uskon, että pääsykoevaiheessa kannattaa ottaa riskejä, sillä varmoilla keskivertotöillä tuskin pääsee sisään.

Ennen ekaa hakukertaani kävin Tehon valmennuskurssin. Kurssilla parasta oli, kun teimme vanhoja pääsykoetöitä ja kokosimme kaikkien työt yhdelle pöydälle tarkasteltavaksi. Siinä huomasi helposti, millä tasolla itse on ja näki myös, millaisia ideoita tehtävänannoista yleensä tulee ihmisille mieleen. Itsestään selvimpiä ideoita ei tietenkään kannata pääsykokeissa käyttää.

Olen tällä hetkellä gradua vaille valmis kuvataidekasvattaja. Haaveenani on ollut työskennellä kuvataideopettajana, mutta ei välttämättä ihan pienten lasten parissa. Olenkin päätynyt opettamaan Teho-Opistolle!”

Soita ja kysy lisää siniltä

Voit myös tekstata tai lähettää WhatsApp-viestin.

Kolme poimittua syytä tulla teholle

Alansa ainoa

Suomen ainoa luoviin aloihin erikoistunut valmennuskurssi.

Tyytyväiset oppilaat

100% entisistä kurssilaisista suosittelisi Teho-Opistoa kavereilleen.

Huimat sisäänpääsyprosentit

Tehon opiskelijoista jopa 70% saa joka vuosi haluamansa opiskelupaikan.